TEKMAR 2020 avholdes digitalt 1. desember 2020, som en 4 timers streamet, kompakt og pulserende konferanse! Et spennende program for TEKMAR nr. 18 er i ferd med å bli sluttført, egnet til å drive innovasjonsprosesser videre – i en tid preget av usikkerhet, endring – og med det: muligheter! Nå kan du melde deg på konferansen og se på muligheter til å profilere din virksomhet.
TEKMAR er arenaen der norsk lakseoppdrettsnæring drøfter dagens utfordringer og morgendagens løsninger relatert til teknologi og drift/operasjon av sjøbaserte anlegg, og legger premisser for nasjonale FoU-strategier. TEKMAR har senere år samlet 350-400 deltagere, hvorav 80% fra industri, med hovedfokus på sjøbasert lakseoppdrett. Dette er med på å bekrefte TEKMAR sin posisjon som Norges ledende, innovasjonsrettede laksekonferanse. I en tid preget av reduserte fysiske møteplasser, er misjonen for et digitalt TEKMAR ekstra viktig, for å løfte frem utfordringer, skape dynamikk for utvikling, men også for at bedrifter som ønsker det skal få mulighet til å synliggjøre seg overfor næringen. Kjernen i konferansen er som alltid tidsaktuelle presentasjoner. TEKMAR 2020 skal tilby 4 spennende og ytterst relevante timer den første desemberdagen, ikke minst gjennom at vi i år fokuserer sterkt på hva de som driver med «konvensjonelt merdoppdrett» kan gjøre av forbedringer for å styrke egen produksjon. Ved å ha innlegg fra bl.a. «foregangsoppdrettere», sikres programmet god relevans og konkret underlag for diskusjoner, dynamikk og bidrag til prosesser som vil tjene utviklingen av lakseoppdrettet det neste 10-året.
Bakteppet for TEKMAR 2020 er at lakseoppdrettet står ved et veiskille. Vil laksen fremover bli produsert i merd i Norge, eller vil den bli produsert i kar nær markedet i andre land? Under TEKMAR 2010, var framtidsperspektivet at man så for seg lønnsomt oppdrett av 2,5 millioner tonn laks i 2020, dvs. i år. En kan vel trygt si at denne ambisjonen ikke er nådd, og når en i 2020 ser utviklingen i næringen, med bl.a. et voldsomt trykk på investeringer i landbaserte produksjonsanlegg, med en potensiell produksjonskapasitet på 1,7 millioner tonn i løpet av få år, er dette radikale perspektiver for 10-året som kommer, om spådommene skal slå til. Situasjonen med Corona, og nedgang i laksepriser som følge av dette, kan både tale for, og mot, at en glidning i produksjonsløsninger og produksjonsland kan skje det neste 10-året.
Tidligere i år ble det i Norge auksjonert bort tillatelser for å øke produksjonen med ca. 27000 tonn, til en pris av nær NOK 6 MRD. Flere oppdrettere ser det som kostbart å «kjøpe økt produksjonskapasitet», og begynner nå å se at det kan være «billigere» å øke slaktet mengde fisk gjennom å drive eksisterende produksjon på en mer optimal måte. Samtidig er et av de viktigste verktøyene for ikke-medikamentelt å håndtere lakselus, termisk avlusing, på «lånt tid», og står i fare for å bli «avskiltet» som teknologi i løpet av 2021 om ikke det kan skje på en mer forsvarlig måte.
TEKMAR har siden 2003 hatt fokus på innovasjon i skjæringspunktet mellom biologi og teknologi i havbruk, innen matfiskproduksjon. Med glidningen innenfor produksjonsstrategier og produksjonskonsepter, kan en reise spørsmålet ved om tradisjonelt merdoppdrett taper sin posisjon i løpet av det kommende 10-året, med de konsekvenser dette får for både oppdrettere, tjeneste- og løsningsleverandører. Samtidig gjør glidningen, sammen med Corona situasjonen, at «nye mekanismer utløses», som kan skape endringer med muligheter for innovasjon innen en rekke områder – for den som ser disse!
TEKMAR vil i år derfor sette fokus på «vårt» eksisterende, dominerende produksjonskonsept, sjøbasert merdoppdrett, under fanen: «Lakseoppdrett – langt fra optimalt? Hvordan optimalisere matfiskproduksjon og skape innovasjon for laks i merd i Coronaens tidsalder?».
Med stor dødelighet er vi langt fra optimalisert. Andre næringer er ikke vant til å kunne leve med et forbedringspotensial med slike tallstørrelser som en ser i laksenæringen. Er problemet at vi har råd til å bære våre tap enn så lenge, og at dette blir en hemsko for innovasjon? Vi har jo et ønske om å se på laksenæringen som en sterkt industrialisert næring. Om sannheten skal frem så er vel kanskje næringen ikke alltid kjent for å «stoppe opp», trekke lærdom og gjøre målrettet forbedringsarbeid på områder som ikke gir avkastning på kort sikt?
Ved å sette fokus på optimalisering i matfiskoppdrett av laks, vil TEKMAR bidra til å skape prosesser som gjør at en også kan styrke seg både innen bærekraft, fiskevelferd, digitalisering m.v. Innen de rammer som en digital konferanse gir, vil vi sette fokus på utfordringer og konkrete områder og bidrag, for hva og hvordan en kan arbeide med optimalisering på et nytt nivå i årene som kommer!
Profilering: De senere års TEKMAR har vært utsolgt for utstillingsareal i mingleområdet, og vi tilbyr i år alternative muligheter for selskaper og andre til å profilere seg digitalt tilknyttet konferansen. Vi tar gjerne imot innspill rundt profileringsmuligheter fra aktører som tyngre ønsker å markere sin virksomhet tilknyttet TEKMAR 2020 (kontaktperson profilering: Kari-Anne Ofstad – kari-anne.ofstad(a)sintef.no).
Halearrangementer: Vi vil også i år tilrettelegge for halearrangementer etter at TEKMAR er slutt (kontaktperson halearrangement: Leif Magne Sunde – leif.m.sunde(a)sintef.no).
For å sikre deg oppdatert informasjon, følg med på www.tekmar.no, der du også kan registrere deg for å motta Nyhetsbrev.
TEKMAR 2020 ønsker alle velkommen til digital konferanse 1. desember!