TEKMAR 2019: Norges, ledende innovasjonsrettede laksekonferanse er i siste innspurt mot 3. og 4. des. 2019 i Trondheim. Et tidsaktuelt program (TEKMAR 2019 program), med relevante foredragsholdere som kjenner pulsen innen egne interesseområder, er sendt i trykken! Vil du sikre deg plass på deltagerlista må du melde deg på før fredag 29. nov. kl 12, da vi begynner med bordinndelingen! Meld deg på her
Årets konferanse, den 17. i rekken, har tittelen «SAMSPILL MED LAKSEN – MILJØ OG DIGITALE INNOVASJONER I MERDEN FOR VERDEN». Med det som ramme vil tidsaktuelle foredrag spenne ut dagens utfordringer og morgendagens løsninger innen sjøbasert lakseoppdrett. Hvilke kritiske spørsmål bør vi stille til næringens miljømessige utvikling? Hva slags løsninger inngår i morgendagens produksjonskjede for laks? Kan vi forberede oss på algesituasjoner med eksisterende teknologier, eller har nye produksjonskonsepter fått styrket sin posisjon som løsninger? Det digitaliseres på kryss og tvers, men gjør vi det på riktig måte, eller må vi opp en divisjon? Spørsmålene er mange, og noen av svarene kan du som deltager være med å gi i gullappseanser og rundeborddiskusjoner tett på andre engasjerte meningsbrytere!
TEKMAR 2019 er delt inn i sesjonene:
Sesjon 1: Velkommen og motivasjon | Sesjon 2: Miljøsamspill med laks – krav, forventninger og løsninger for miljøriktig utvikling i praksis | Sesjon 3: Digitalt samspill med laks – utopiske fantasier eller påtagelig virkelighet? | Sesjon 4: Rom for samarbeid
TEKMAR-TAIL: Sjøfartsdirektoratet arrangerer miniseminar «Status for revisjon av regelverket for mindre lasteskip» 4. des. kl. 14:00-16:00 på rom Vega i konferansehotellet. Tema for halearrangementet er revisjon av relevante forskrifter, kjemikalier og fokusområdet miljø. Program og påmelding her.
TEKMAR plukker som vanlig opp aktuelle tema, trender og «ting i tiden», og belyser disse på konkrete måter med relevante innlegg for å skape diskusjoner, dynamikk og bidra til prosesser som vil tjene utviklingen av lakseoppdrettet videre. Vi har bl.a. fire oppdrettsselskaper på lista over foredragsholdere, som vil hjelpe til med å aktualisere tematikk, dele erfaringer, samt bidra med å legge fundament for rundeborddiskusjoner rundt dagens utfordringer og morgendagens løsninger i landskapet som berører hele næringen; miljø og digitalisering. Kanskje ligger det nye muligheter og innovasjoner i skjæringspunktet mellom disse?
Bakteppet for TEKMAR 2019 er: Verden er i endring, både på lokalt og globalt nivå. Det nasjonale fokus øker på klima og miljø. Samtidig ser en at det ute i den store verden er hendelser som også vil kunne ha sterk innvirkning på utviklingen av laksenæringen i framtiden. Valget i høst gir signaler om mulige endringer i retning for politiske rammebetingelser, regnskogbranner i Amasonas m.v. er tankevekkende, og gir laksenæringen både utfordringer, men også ansvar – ikke minst for å sikre egen utvikling videre, både på lavt og høyt nivå – dvs. både I MERDEN og I VERDEN.
For å kunne utvikle laksenæringen videre på en bærekraftig måte, er det nødvendig å aktivt forholde seg til det som skjer rundt «oss». Innen felt som elektrifisering av havbruksanlegg og -fartøy, ser en at løsninger er godt i gang med å bli implementert. Imidlertid: det ligger fortsatt store muligheter for innovasjon innen sjøbasert oppdrett for den som aktivt går inn for å se muligheter. Vi ser også at næringen fortsatt møter igjen gamle, kjente problemstillinger som rømming, og lite tyder på at vi vil få vekst før næringen kan dokumentere en bedre kontroll med hensyn til miljøutfordringene. Samtidig kan kanskje muligheten til å finne løsningene på miljøutfordringene ligge i den digitale verktøykassa, om vi rigger oss rett og hever oss som næring innen dette området.
Den digitale bølgen slår sterkt innover laksenæringen, og mange strever med å feste grepet om dette moteordet. På TEKMAR vil vi se på essensen i den «digitale kjeden», gjennom å bryte den ned ved konkrete eksempler. Kan vi lære noe om bygging av tillitt, og hvordan banksystem deler data? Hvordan skal vi samle inn og overføre data fra merd? Hvordan lagre, tolke, og ikke minst – hvordan bruke data til noe fornuftig? Sentralt i dette er datakvalitet, som fordrer et samarbeid gjennom hele næringen, med myndigheter, og der bl.a. protokoller, standardisering m.v. står sentralt. Uten dette på plass får vi ikke en næring som evner å ta steget inn i den digitale tidsalder…. ingen greier å ta dette skrittet alene, og samtidig skaper dette også innovasjonsmuligheter for de som evner å sette sammen brikkene på rett måte. Vi ønsker at flest mulig skal være med å ta del i denne transformasjonen, og tror det skal bli gode diskusjoner rundt bordene. TEKMAR 2019 vil i kjent stil være med på å drive innovasjonsprosessene videre, slik at vi får til et bedre SAMSPILL med laksen, og kan sikre dens fremtid på en best mulig måte, I MERDEN OG I VERDEN.
Årets TEKMAR blir komponert etter samme modell som senere års konferanser. Kjernen i konferansen er tidsaktuelle presentasjoner og gullappseanser, kombinert med gode diskusjoner. I mingleområdet vil det bli tilgjengelig arealer for et begrenset antall stander av ulike størrelser.
Vi vil også i år tilrettelegge for halearrangementer, TEKMAR-TAIL, etter at TEKMAR er slutt på dag 2 (send en e-post for dialog rundt halearrangementer til leif.m.sunde@sintef.no, eller ta kontakt på 900 99 485).
Påmeldingen til KONFERANSE, MIDDAG og STAND er nå åpnet. Vi ønsker alle velkommen til TEKMAR 2019!