2.11.2018 – TEKMAR 2018: FISKEVELFERD 2.0. OVER 200 PÅMELDTE OG ALLE STANDER ER UTSOLGT! PÅMELDING TIL HALEARRANGEMENTER ER ÅPNET (SE NEDENFOR)!

Årets TEKMAR setter, som årlig siden 2003, fokus på dagens utfordringer og morgendagens løsninger innen sjøbasert lakseoppdrett. I år samles vi under den tidsaktuelle fanen: FISKEVELFERD 2.0 – tid for økonomisk lønnsomhet på biologisk akseptable premisser? Kanskje må næringa gjøre noen radikale grep for å få tatt de nødvendige tak innen fiskevelferden, både på regelverksside, investeringsside, standardiseringsside, produktutviklingsside m.v. I en tid med underskudd på laks i markedet og et skrik etter vekst: hvordan skal næringa levere bedre fiskevelferd, øke produksjon pr ansatt og redusere produksjonskostnadene? 

Etter en rekke år der lakselus har vært hovedutfordring nr 1, tegner fiskevelferd i økende grad til å ta denne rollen i årene framover. Samtidig har det de senere år vært stor innsats for å øke fokus på fiskevelferd, men vi våger påstanden: Fiskevelferden må fortsatt ta både et steg frem og et trinn opp, for å komme på det nivået som er nødvendig! Laksenæringen må oppgraderes til FISKEVELFERD 2.0!

Et av hindrene som må passeres er: hvordan få forståelse for og forankre fiskevelferd i styrerommene? Skal status og utvikling innen hudskader og gjelleblødninger sidestilles med økonomiske begrep som CAPEX, OPEX og EBITA, i framtidens investorvurdering av oppdrettsselskaper? Med milliardoverskudd og superprofitt er det ikke penger eller vilje som mangler for å kunne løfte fiskevelferd, – men forståelse og forankring til å investere det som må til i praksis!

Samtidig reises det spørsmål ved hvilke grep som må tas for å komme opp på et FISKEVELFERD 2.0 nivå. Hvordan kan en operasjonalisere fiskevelferdsindikatorer i kommersiell produksjon? Er tiden inne for å sette i gang standardiseringsprosesser som tidligere har bidratt til å løfte næringen innen andre kritiske områder som rømming? Hvordan kan produktutviklingsprosesser skje mindre etter «ad hoc» og «just in time» prinsippet, og sikre at nye teknologier og metoder ivaretar fisken på en akseptabel måte når de blir introdusert? Som følge av fiskevelferd blir også myndighetene stilt under press, og må gjøre vurderinger og komme med tiltak som ikke alltid er like enkelt.

For å belyse FISKEVELFERD 2.0, vil vi under årets TEKMAR ha følgende sesjoner:

  1. Velkommen og motivasjon
  2. FISKEVELFERD 2.0 – fra død og pine til vekst og utvikling
  3. Nye teknologier – bedre løsninger eller nye problemer? Hvilke verktøy og grep kan hjelpe til med å få på plass bedre fiskevelferd i oppdrettsteknologien?
  4. Rom for samarbeid

Dette er bakteppet for TEKMAR 2018, og vi vil gjennom programmet både sette fokus på behovet for å forankre fiskevelferd økonomisk på en sterkere måte, samt belyse og diskutere hvilke metoder, løsninger og andre grep som må tas for å gå over i neste fase: FISKEVELFERD 2.0 i laksenæringen.

TEKMAR halearrangementer:

Som tidligere år velger flere å legge halearrangementer etter at TEKMAR 2018 er avsluttet, dvs. den 5.desember. I år er det 3 halearrangementer:

  1. TEKMAR-TAIL 1: Patentstyret arrangerer miniseminaret «Hvordan få profitt fra patenter?» 5. des. kl. 1400-1530 på konferansehotellet. Tema: hvordan havbruksnæringen skaper nye og større verdier; Sivas Katapult-sentre for prototyping og testing; hindring og håndtering av kopiering; IPR-strategi +++. Sjekk det oppdaterte programmet og meld deg på nå: www.patentstyret.no/tekmar
  2. TEKMAR-TAIL 2: Lansering av Bærekraftportalen for norsk havbruk på konferansehotellet 14.30-15.00. Ny nettportal med fakta om miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft i havbruksnæringa er endelig samlet på ett sted, åpent tilgjengelig. Les mer om seminaret her.
  3. TEKMAR-TAIL 3: Sjøfartsdirektoratet arrangerer miniseminar «Fokus på operasjonell sikkerhet på mindre lasteskip» 5. des. kl. 1400-1600 på konferansehotellet. Det fokuseres på sikkerheten for mindre lasteskip, inkludert endringer og videre arbeid med aktuelle regelverk og en oppdatering på tilsyns- og ulykkesbildet i næringen. Mer informasjon og påmelding kommer. Her kan du melde deg på Sjøfartsdirektoratets miniseminar.

PÅMELDING TIL TEKMAR 2018 konferanse er ÅPEN! Tegn deg også gjerne på Nyhetsbrev